Екстракт от роза

Розовото масло е продукт, който се получаван чрез двойна дестилация на различни видове  маслодайни рози. В него се съдържат около 300 различни химични вещества фенилетиленов алкохол, гераниол, нерол, цитронелол, до 30% стеароптени, евгенол, цитрал, линалоол, бензалзехид, танини (предимно катехини, кверцитрин, кверцетин), восъци, захар и свободни и естерно свързани мравчена, оцетна, изовалерианова и други киселини и др., като  съставът му в значителна степен зависи от начина на неговото получаване.

Българското розово масло действа тонизиращо и регенериращо. Според някои източници се използва при проблеми на храносмилателната, ендокринната, нервната и репродуктивната системи. Розовото масло има подчертано разхлабващо гладката мускулатура действие, антибактериална активност, както и известен успокояващ и противоалергичен ефект и се използва при лечението на възпаленията и дискинезиите на жлъчните пътища, на бронхиалната астма и на други заболявания.

Притежава пречистващ, почистващ и антисептичен ефект, което прави маслото подходящо за всички видове кожа, особено за суха и чувствителна, като същевременно забавя процесите на стареене. Успешно лекува множество кожни проблеми – екземи, акне, белези и алергии. Подпомага регенерацията на клетките и се използва при изгаряния и дълбоки рани.

Според наличната информация масажите с розово масло премахват нервното напрежение и депресивните състояния, безсънието, апатията и стреса.  Продуктите с розово масло възвръщат еластичността и мекотата на кожата, отстраняват прекалената чувствителност. Помагат при борбата с тъмните кръгове под очите, а също така притежават свойства, които подмладяват кожата.

Фармакологичните ефекти на цветовете от бялата и червената роза, както и на розовото масло, са проучени подробно от много изследователи. Установена е висока биологична активност изразяваща се в слабително, спазмолитично, противовъзпалително, жлъчегонно и противомикробно действие.