Състав

Българска розова вода

Розовата вода съдържа 0.1 % розово масло, което като градивна част от розовата вода съдържа букет от над 50 водноразтворими вещества: Фенилетилов алкохол, Полифеноли, Цитронелол, Гераниол, Нерол и др. В медицината намира приложение като антибактериално, антисептично и противовъзпалително средство. Розовата вода има комплексно действие върху човешкия организъм, изразяващо се като:

  • Благоприятства нормалната функция на храносмилателната, отделителната, дихателната и нервната система.
  • Стимулира функцията на черния дроб, жлъчката и бъбреците.
  • Има антибактериално действие.
  • Ароматизира и освежава устната кухина.

 

Сух екстракт от деглициризирано женско биле

Сладкия корен е бил в традиционна употреба в продължение на няколко века. За корените и коренища на сладкия корен се съобщава, че притежават антипиретични, антимикробни, хепатопротективни, антиоксидантни, антиадхезивни, анксиолитични, експекторантни, слабителни и диуретични свойства. В допълнение сладкия корен има антивирусни, противовъзпалителни, противоракови, противоязвени действия.

Екстрактът от сладък корен стимулира нормалните защитни механизми, които предотвратяват образуването на язва. Екстрактът увеличава броя на мукус-продуциращи клетки, подобрява качеството на мукуса, увеличава продължителността на живота на чревните клетки и подобрява кръвоснабдяването на чревната лигавица.

Скорошно проучване показа, че сладкият корен инхибира хеликобактер пилори, и неговото действие е подобно на това на бисмута. 

 

Сух екстракт от джинджифил

Джинджифилът е популярна подправка, която се използва в световен мащаб. Химическият анализ на джинджифил показва, че той съдържа над 400 различни съединения. Най- основни съставки в джинджифил коренище са въглехидрати (50-70%), липиди (3-8%), терпени и фенолни съединения.

Джинджифилът се смята, че действа директно върху стомашно-чревната система за намаляване на гадене. Джинджифилът се използва и за лечение на различни видове други стомашно-чревни проблеми, като сутрешното гадене, колики, разстроен стомах, газове, подуване на корема, киселини в стомаха, метеоризъм, диария, загуба на апетит, и диспепсия (дискомфорт след хранене). Експериментални изследвания показват, че джинджифилът и неговите активни компоненти, включително 6-gingerol и 6-shogaol оказват противоракова активност срещу гастро-интестинален рак.

Наскорошно проучване ясно показа, че воден екстракт на джинджифил е в състояние да защити стомашната лигавица от стрес индуцирани мукозни лезии и инхибира секрецията на стомашна киселина вероятно чрез блокиране на Н+, K+ -ATPase действие, да инхибира растежа на H. Pylori и да предложи анти-оксидантна защита спрямо стомашното увреждане, индуцирано от оксидативен стрес.

 

Сух екстракт от Лайка

Eкстрактът от лайка се използва за облекчаване на възпалителни състояния на стомашно-чревния тракт и леки храносмилателни смущения (като диспепсия, метеоризъм, подуване на корема, и оригване).

Лайка, с високо съдържание на флавоноид апигенин, може да успокои увредените и възпалени лигавици. Клинично проучване e показало, че апигенин потиска хеликобактер пилори, другата активна съставка във лайка шамазулен, намалява действието на свободните радикали.